1. Tarta cu Vanilie și Fructe de Pădure
Ingrediente:
- 150g unt
- 200g făină
- 75g zahăr pudră
- Un vârf de cuțit de sare
- 1 ou
- 1 păstaie de vanilie
- 300g fructe de pădure
- 2 linguri de zahăr
- 200ml frișcă lichidă
Proces:
- Se amestecă untul cu făina, zahărul pudră și sarea. Se adaugă oul și semințele de la o păstaie de vanilie. Amestecați până obțineți un aluat.
- Aluatul se lasă la frigider pentru 30 de minute, apoi se întinde și se așază într-o formă de tartă.
- Coaceți crusta la 180 grade pentru 15 minute.
- Între timp, se amestecă fructele de pădure cu zahăr și se lasă deoparte.
- Când crusta este gata, se toarnă fructele de pădure și se coace pentru încă 15 minute.
- Între timp, bateți frișca lichidă cu semințele de la o păstaie de vanilie. Serviți tarta cu fructe de pădure și frișcă.
2. Prăjitura cu ciocolată și vanilie
Ingrediente:
- 200g ciocolată
- 100g unt
- 200g zahăr
- 3 ouă
- 2 păstăi de vanilie
- 200g făină
- 1 linguriță de praf de copt
Proces:
- Se topește ciocolata cu untul. Se adaugă zahărul și se amestecă până se topește complet.
- Se adaugă ouăle, unul câte unul, apoi semințele de la două păstăi de vanilie.
- Se amestecă făina cu praful de copt și se adaugă în compoziția de ciocolată.
- Se toarnă aluatul într-o tavă și se coace la 180 grade pentru 20 de minute.
- Se lasă să se răcească complet înainte de a o tăia.
3. Biscuiți cu vanilie și nucă
Ingrediente:
- 250g unt
- 150g zahăr
- 2 păstăi de vanilie
- 2 ouă
- 500g făină
- 200g nucă măcinată
Proces:
- Se mixează untul cu zahărul până devine cremos. Se adaugă semințele de la două păstăi de vanilie și ouăle, unul câte unul.
- Se adaugă făina și nuca măcinată și se amestecă până se formează un aluat.
- Se lasă aluatul la frigider pentru 30 de minute, apoi se formează biscuiții.
- Se coace la 180 grade pentru 15-20 minute sau până când devin aurii.
- Se lasă biscuiții să se răcească înainte de a fi serviți.
4. Briose cu vanilie
Ingrediente:
- 200g făină
- 2 lingurițe de praf de copt
- Un vârf de cuțit de sare
- 150g zahăr
- 2 păstăi de vanilie
- 2 ouă
- 100ml ulei
- 200ml lapte
Proces:
- Se amestecă făina cu praful de copt, sarea și zahărul.
- Se adaugă semințele de la două păstăi de vanilie, ouăle, uleiul și laptele și se amestecă până se obține un aluat omogen.
- Se toarnă aluatul în forme de briose și se coace la 180 grade pentru 20-25 minute sau până când devin aurii.
- Se lasă briosele să se răcească înainte de a fi servite.
5. Crema de vanilie pentru eclere
Ingrediente:
- 500ml lapte
- 4 gălbenușuri
- 150g zahăr
- 40g făină
- 2 păstăi de vanilie
Proces:
- Se încălzește laptele într-o cratiță împreună cu semințele de la două păstăi de vanilie.
- Se amestecă gălbenușurile cu zahărul până devin cremoase. Se adaugă făina și se amestecă până la omogenizare.
- Se toarnă laptele cald peste amestecul de gălbenușuri, se amestecă bine și se pune totul înapoi pe foc. Se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă.
- Se lasă crema să se răcească înainte de a umple eclerele.
6. Puding de Orez cu Vanilie
Ingrediente:
- 1 litru de lapte
- 200g orez cu bobul rotund
- 150g zahăr
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- Coaja de la o lămâie
- Un praf de sare
Proces:
- Se pune laptele la fiert într-o cratiță mare. Se adaugă zahărul, semințele de la păstăile de vanilie și coaja de lămâie.
- Când laptele începe să fiarbă, se adaugă orezul și un praf de sare. Se reduce focul la minim și se lasă să fiarbă lent, amestecând din când în când pentru a nu se prinde orezul de fundul cratiței.
- După aproximativ 25-30 de minute, când orezul este bine fiert și a absorbit aproape tot laptele, se oprește focul. Se îndepărtează coaja de lămâie și se lasă pudingul să se răcească înainte de a fi servit.
7. Panna Cotta cu Vanilie
Ingrediente:
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 100g zahăr
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- 3 foi de gelatină
Proces:
- Se pun foile de gelatină la înmuiat într-un bol cu apă rece.
- Se pune smântâna la fiert împreună cu zahărul și semințele de la păstăile de vanilie. Se amestecă până când zahărul se dizolvă complet.
- Când smântâna începe să fiarbă, se oprește focul. Se stoarce gelatina de apă și se adaugă în smântână. Se amestecă bine până când gelatina se dizolvă complet.
- Se toarnă compoziția în forme de panna cotta și se lasă la frigider pentru cel puțin 4 ore, sau peste noapte, până când panna cotta se întărește. Se servește rece.
8. Bezele cu Vanilie
Ingrediente:
- 4 albușuri de ou
- 250g zahăr pudră
- Semințele de la 1 păstaie de vanilie
- Un vârf de cuțit de sare
Proces:
- Se bat albușurile cu un mixer până când devin spumoase. Se adaugă sarea.
- Se începe să se adauge zahărul, puțin câte puțin, amestecând în continuare. Se adaugă semințele de la păstaia de vanilie.
- Se continuă amestecatul până când bezeaua devine lucioasă și formează vârfuri ascutite. 4. Se pune bezeaua într-un poș și se formează discuri mici pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Se coace la 100 de grade pentru 1 oră și 30 de minute. După aceea, se oprește cuptorul și se lasă bezelele să se răcească în cuptor până când acesta se răcește complet. Bezelele se servesc reci.
9. Crème Brûlée cu Vanilie
Ingrediente:
- 500ml smântână pentru frișcă
- Semințele de la 1 păstaie de vanilie
- 6 gălbenușuri de ou
- 100g zahăr
- Zahăr brun pentru caramelizat
Proces:
- Se pune smântâna la fiert împreună cu semințele de la păstaia de vanilie.
- Într-un alt bol, se amestecă gălbenușurile cu zahărul.
- Când smântâna ajunge la punctul de fierbere, se toarnă puțin câte puțin peste gălbenușuri, amestecând continuu.
- Se toarnă compoziția în forme individuale de crème brûlée și se coace în baie de apă, la 150 de grade, timp de 30-35 de minute.
- După ce s-au copt, se lasă să se răcească, apoi se presară zahăr brun pe fiecare și se caramelizază cu ajutorul unui arzător de bucătărie. Crème brûlée se servește rece.
10. Gogoși cu Vanilie
Ingrediente:
- 500g făină
- 50g drojdie proaspătă
- 100g zahăr
- 250ml lapte călduț
- 2 ouă
- 80g unt
- Un vârf de cuțit de sare
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- Ulei pentru prăjit
- Zahăr pudră pentru ornat
Proces:
-
- Se dizolvă drojdia în lapte călduț. Se adaugă zahărul și se lasă deoparte 10 minute.
- Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea, ouăle, untul topit și semințele de la păstăile de vanilie.
- Se adaugă laptele cu drojdia și se amestecă până se formează un aluat. Se lasă la dospit timp de 1 oră.
- După ce aluatul a dospit, se formează gogoșile și se prăjesc în ulei încins. După ce sunt prăjite, se scurg de ulei pe hârtie de bucătărie.
- Se trec prin zahăr pudră înainte de a fi servite. Gogoșile cu vanilie sunt cele mai bune când sunt consumate calde.
11. Înghețată de Vanilie Făcută în Casă
Ingrediente:
- 500ml smântână pentru frișcă
- 250ml lapte
- 200g zahăr
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- 6 gălbenușuri de ou
Proces:
- Se pune smântâna, laptele, jumătate din zahăr și semințele de la păstăile de vanilie într-o cratiță la fiert.
- Într-un bol separat, se amestecă gălbenușurile cu restul zahărului.
- Când amestecul de lapte și smântână ajunge la fierbere, se toarnă puțin câte puțin peste gălbenușuri, amestecând în continuu.
- Se toarnă totul înapoi în cratiță și se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când compoziția se îngroașă puțin.
- Se lasă compoziția să se răcească complet, apoi se toarnă într-o mașină de făcut înghețată și se urmează instrucțiunile producătorului.
12. Choux à la Crème cu Vanilie
Ingrediente pentru aluatul choux:
- 250ml apă
- 100g unt
- Un vârf de cuțit de sare
- 150g făină
- 4 ouă
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 500ml lapte
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- 6 gălbenușuri de ou
- 150g zahăr
- 40g făină
Proces:
- Pentru aluatul choux, se pune apa la fiert cu untul și sarea. Când începe să fiarbă, se adaugă toată făina deodată și se amestecă energic până se formează un aluat. Se lasă aluatul să se răcească câteva minute.
- Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Aluatul rezultat se pune într-un poș și se formează choux-urile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Se coace la 200 de grade pentru 25-30 de minute, sau până când choux-urile sunt aurii și pufoase. Nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute, pentru că aluatul choux se va lăsa.
4.Pentru crema de vanilie, se fierbe laptele cu semințele de la păstăile de vanilie. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul și făina. Când laptele începe să fiarbă, se toarnă peste amestecul de gălbenușuri, se amestecă bine și se pune înapoi pe foc. Se fierbe la foc mic, amestecând constant, până când crema se îngroașă.
5. Se lasă crema să se răcească complet, apoi se pune într-un poș. Se face o mică tăietură în partea de jos a fiecărui choux și se umple cu crema de vanilie.
Choux à la Crème cu Vanilie se servesc imediat după ce au fost umplute.
13. Cheesecake cu Vanilie
- Ingrediente pentru crustă:
- 200g biscuiți digestivi
- 100g unt topit
- Ingrediente pentru umplutură:
- 500g cremă de brânză
- 200g zahăr
- 3 ouă
- Semințele de la 2 păstăi de vanilie
- Proces:
- Pentru crustă, se pisează biscuiții într-un robot de bucătărie sau se zdrobesc cu un sucitor. Se amestecă cu untul topit și se presează într-o formă de tort cu fundul detașabil.
- Pentru umplutură, se amestecă crema de brânză cu zahărul. Se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Se adaugă semințele de la păstăile de vanilie și se amestecă până se obține o compoziție omogenă.
- Se toarnă umplutura peste crustă și se coace la 160 de grade pentru aproximativ 1 oră, sau până când cheesecake-ul este bine copt, dar încă puțin tremurător în centru.
- Se lasă cheesecake-ul să se răcească în cuptor cu ușa deschisă, apoi se pune la frigider pentru cel puțin 4 ore, sau peste noapte. Cheesecake-ul cu vanilie se servește rece.